previous:
MIDI interface of the GT
MCCW issue 93, June-December 2000
Back to contents
next:
The Ciel MSX2+ Turbo
Note: This article contains text in more than one language.
giraffe Page for computer news in
general and MSX news in particular
De Maiskoek/Bits and Pieces
 

De laatste mensen

Er zijn altijd al doomscenario’s geweest. Grappige; zoals de robot die zodanig geprogrammeerd was dat hij geen mens kwaad kon doen; hij werd op zekere dag aangezet en na een kleine pauze begon hij op zoek te gaan. Het speelde natuurlijk in Amerika en daarom zal het geen verwondering wekken dat hij al snel gevonden had wat hij zocht: een pistool. Zij haalde de veiligheidspal eraf en de ontwerpers keken bevreesd toe wat er nu zou gaan gebeuren. Maar ja, de robot richtte het wapen niet op de hoofdontwerper, niet op de bouwer en zelfs niet op de financier, maar op zichzelf. Logisch: hij kon geen mens kwaad doen dus moest hij de mens wel verlossen van de grootste bedreiging voor die mens. Andere verhalen zijn somberder en spelen in een toekomst waar voor mensen geen plaats meer is, of alleen in een beschermende omgeving die een neutraal beschouwer als zeer aangenaam voor de mens zal beoordelen, het is alleen wel een dierentuin, want onze rol als dominerende soort zijn wij kwijt geraakt. Recente schattingen komen tot ergens tussen 2050 en 2060 voor het tijdstip waarop kunstmatige intelligentie die van de mens overstijgt.

Wat valt hier tegen te doen? Van de politici valt niet veel te verwachten: lieden die al eeuwen gewend zijn achter de feiten aan te lopen en pas maatregelen te nemen als het uit de hand is gelopen die zullen ons echt niet beschermen tegen deze ontwikkeling. Integendeel zij zullen juist wel maatregelen nemen en bepaalde — door sommigen gewenste — ontwikkelingen tegenhouden of traineren. Het gevolg zal zoals altijd zijn dat die ontwikkelingen in het geheim en zonder enige algemene controle zullen plaatsvinden. En als het dan eenmaal naar buiten komt zal het misschien te laat zijn.

Is er nog hoop voor de mensheid? Ik moet u teleurstellen, de enige kans op overleven is uitsterven. Dit klinkt nogal paradoxaal, maar ik zal het toelichten. De kansen dat uw nazaten nog enige kans van dominantie over deze aarde zullen hebben zijn klein. Computers zijn over een vijftigtal jaren slimmer dan mensen en veranderen in schrikbarend hoog tempo — nu al elke anderhalf jaar een tweemaal zo snelle generatie — en computers gaan computers ontwerpen en zullen mensen steeds meer bezien als wij de eerste ‘vis’ die aan land klom. Om in zo’n omgeving nog enige kans te hebben zijn er voor de mensheid twee mogelijkheden: integreren of muteren.

Integreren is onszelf ombouwen tot een androïde of cyborg. De begrippen ontlopen elkaar niet veel. Onder een androïde wordt meestal een vrijwel mensachtige robot verstaan die alleen door zijn uiterlijk en mogelijk — hopelijk? — programmering op een ‘echt’ mens lijkt. Een cyborg is een halfslachtig wezen: half mens half robot, maar de verhoudingen liggen niet vast. Om iemand met een bril nu al een cyborg te noemen zal velen te ver gaan, maar iemand met een pace maker? Computers kunnen nu al veel lichaamsfuncties in de gaten houden en met kleine ingebouwde ‘devices’ reageren. Als de computer over enige tijd uw hersengolven leert interpreteren is de spraakherkenning van dit moment een lachertje geworden. Inplanteer een kleine interface in uw schedel en om de zoveel tijd haalt u het nieuwste model hersenchip. U denkt eens: ‘zou er ergens in de ontwikkeling van het getal pi ook mijn geboortedatem staan?’ en zonder dat u daar verder iets aan hoeft te doen ‘flitst’ iets later ‘Ja, op de 67 923 348e decimaal begint dat.’ door u heen. Wij zijn geen ‘echte’ mensen meer, maar leven en zijn altijd slimmer dan computers. Wij zijn dan namelijk computer plus een steeds meer verwaarloosbaar deel, mens.

Muteren kan echter ook. Het menselijk genoom — zeg maar ons DNA — is vrijwel bekend. Op zich trouwens wel vreemd dat groots wordt aangekondigd dat het haast helemaal bekend is. In een kleine tien jaar is ruim 97% ontrafeld en dan geven ze een persconferentie. Je zou toch zeggen dat je beter nog een maandje kunt doorwerken om dan te verkondigen dat je klaar bent. Of zijn die laatste paar ACGT’s vreselijk moeilijk te plaatsen? Net zoals dat laatste procent huishuidbacteriën dat ook niet is weg te krijgen. Maar hoe het ook zij, in principe wordt het hiermee mogelijk ons eigen nageslacht te componeren. En wij maken onze kinderen natuurlijk slimmer. Jammer dat u bij schaken verliest van uw vierjarig zoontje en dat uw kleindochter u al liggend in de wieg versloeg, maar de mens blijft slimmer dan de computer. Helemaal al omdat steeds slimmere ‘mensen’ het DNA herprogrammeren.

Net zoals steeds slimmere computers nieuwe generaties computers ontwerpen.

Parcellus

I/O
INPUT
Who has some cheap MSX stuff for sale/trade? Please mail me! manuel@msxnet.org. You can also see what I already have on my homepage! At the moment, I have a lot of Konami cartridges for trade only... Check it out.
CALL
Who wants to write an article about an interesting MSX topic for this webmagazine? Please contact us! mccw@aktu.nl
We want to continue with the Art Gallery! So please send us your MSX drawings! Thanks!
Lief Maiskoekje zoekt leuke I/O’tjes om samen op het net te staan. Mail even naar mccw@aktu.nl.
If you have some little advertisement for this page, you can mail us at mccw@aktu.nl.

MCCW 93 finally online

As you have noticed, MCCW 93 is finally online. All texts from this issue are written at the end of 2000 or the beginning of 2001, including this Bits and Pieces page... So, you will notice that most of the ‘news’ items on this page are very out of date! However, for history’s sake, we have not removed them. But please keep this in mind! For up-to-date news, we refer to The MSX Resource Center. Since this issue is also the final release, please do not react anymore to the CALL advertisements...

Lucyforge

The German MSX group Programmer’s Affair has changed its name to Lucyforge. The groups has extended its scope to Playstation. They will continue with their project OSR (One Shot Rising), but will also make a version for the Playstation. Their new site is here. The old site seems to be offline.

New products from Matra

“The Matra Corporation” has shown some previews of new products on MadriSX. The first product to be released is “Don’t cock it up!”, a Tetris clone for one or two players, including battle mode! The product after that will be a horizontal shooter, but we have only seen some screenshots of that. We are happy to see that Matra has again new products, they seem to be very alive. Last year (2000) they also released two new games: Ark-A-Noah — an Arkanoid clone in that typical Matra-style with mouse control of course — and Moskow 2024: The Olympic Megashock, which is a Hyper Olympics clone for MSX2. The prices are reasonable for the quality offered: EUR 9 for Ark-A-Noah and Don’t cock it up! (Caligula Budget series) and EUR 15 for Moskow 2024, which even has its own website: http://www.moskow2024.com. If someone offers to write a review of these games, expect them to be published here. The previews, screenshots and demonstrations look very convincing!

Carnivore schiet providers in verkeerde keelgat

De FBI blijft graag op de hoogte en daar is op zich voor een inlichtingendienst niets mis mee, maar als dat de eigen bedrijfsvoering bemoeilijkt of in ieder geval belast, is dat toch wat problematischer. In Amerika zijn internetproviders verplicht de FBI toe te staan een aftapsysteem op het netwerk te installeren. Het systeem bestaat uit een ‘gewone’ pc die in het netwerk wordt opgenomen en waar speciale software op draait, zodat de FBI zijn inlichtingen kan vergaren. Iemand die niets te verbergen heeft zou hier niet al te veel problemen mee moeten hebben, maar als — om de vergelijking overdreven door te trekken — zij bij u in de badkamer een videocamera willen monteren om in de gaten te houden of u aan kinderporno doet zult u toch in ieder geval de zekerheid willen hebben dat die camera elektrisch veilig is. En daar zit bij de systeembeheerders nu juist de knop, want de FBI laat niets los over hoe hun pc werkt en hoe hij het net beïnvloedt.
Als het systeem eenmaal werkt kan men van een verdachte alle internetactiviteit bijhouden, e-mail onderscheppen en chats afluisteren. Zelfs de ‘messages’ zijn te volgen en dat veel encryptie is te decoderen ligt voor de hand. In principe mag alleen zo’n actie worden ondernomen als de rechtbank daarvoor toestemming heeft gegeven, maar door alle geheimzinnigheid zijn de providers niet in staat te controleren of de FBI niet buiten die toestemming gaat. En als de FBI iets op internet van u monitort? U bent geen Amerikaan.

Deukdijen

In België hebben veel mensen — vooral vrouwen — die met computers werken deukdijen opgelopen. Of om het wat wetenschappelijker te zeggen: lipoatrofia semicirculas. Het komt vooral voor bij vrouwen die in een modern kantoor met modern meubilair achter een moderne computer zitten. Vermoedelijk door de elektromagnetische straling verliezen de bovenbenen wat onderhuids vet, al valt aan de huid te plekke niets bijzonders te zien. In Nederland is het verschijnsel nog niet gemeld, maar TNO Arbeid stelt een onderzoek in.

Geheugenrek van HP

Hewlett Packard heeft voor de zwaarste toepassingen de HP J6000 Compute Farm. In een kast van twee meter hoog zitten 20 HP Visualize J6000 systemen als kippen in een legbatterij, om in de agrarische sfeer te blijven. Zo’n J6000 is uitgerust met twee PA-8600 processors en beschikt per processor over 8 GB geheugen. Een eenvoudig rekensommetje leert dat het hele systeem in de maximale configuratie over 20×2×8=320 GB geheugen beschikt. Hiermee zijn nieuwe IC’s te ontwerpen en... nieuwe spelletjes.

Heathrow snel

Velen die wel eens gebruik maakten van dit Londense vliegveld zullen bij het lezen van deze kop de wenkbrauwen fronsen. Vertragingen lijken daar een vast bestanddeel van de dagvulling te zijn. Wij hebben het hier echter over een nieuwe chip van het Deense I-data. Zij heeft een 16-poort ethernet switch-on-a-chip gemaakt die 24 miljoen pakketten per seconde kan verwerken. De interne switching engine verwerkt 32 gigabits per seconde. Nu maar hopen dat de chip zijn naam niet waar maakt.

Irridium komt naar beneden

Motorola heeft toestemming gekregen om de satellieten van het Irridiumnetwerk neer te halen. De eigenaren van het peperdure netwerk voor mobiele communicatie zijn benauwd voor juridische aansprakelijkheid als iemand zo’n satelliet op zijn kop krijgt en laten ze daarom liever zelf in zee storten. Daarmee hebben ze wel ruim vijf miljard dollar in het water gesmeten. Meer zelfs, want het gecontroleerd afvoeren kost op deze wijze ook nog eens iets van tussen de dertig en vijftig miljoen. Overname van het netwerk, zelfs voor een vriendenprijsje van vijftig miljoen, is nog steeds niet gelukt. Maar met slechts enkele duizenden abonnees wordt het natuurlijk niet rendabel. Ook al zakken de prijzen tot een dollar per minuut — toch niet echt duur voor wereldwijd mobiel bellen — blijken er toch minder globetrotters te zijn dan destijds vermoed.

Mobiel blijft groeien

Vinden vooral ouderen mobiel bellen maar duur communiceren, grote groepen zien het juist als de toekomst. De groei van het aantal mobieltjes lijkt die laatsten gelijk te geven, want nu al zijn er 570 miljoen toestellen in omloop. Nemen we even — onterecht trouwens — aan dat ieder mens maar maximaal één mobieltje heeft, dan is nu al tien procent van de wereldbevolking mobiel te bereiken. Nokia die één der grootste producenten is, verwacht dat eind 2002 dat aantal haast verdubbeld is en de score net op een miljard toestelletjes zal liggen.

Pocket PC camera

Intel heeft het ei van Columbus gevonden en een eenvoudige webcam gemaakt die ook los is te gebruiken als digitale fotocamera. De resolutie is met 640×480 niet groots, maar voor internettoepassingen voldoende. De prijs van 149 dollar doet de rest. De camera is daarmee als webcam vrij prijzig, maar heeft wel 8 MB geheugen waarmee 120 foto’s zijn te maken of desgewenst twee minuten schokkerige videofilm.

Sneller geheugen

IBM heeft nieuwe geheugenchips ontwikkeld voor gebruik in zijn nieuwe mainframes. Deze SRAM-chips zijn statische geheugenchips die functioneren op een interne snelheid van 2 GHz. In de zogenaamde Freeway-mainframes zullen ze het echter moeten doen met 64-bit Blue Flame processors die voorlopig nog — experimenteel — werken op 1 GHz. Wel sneller dan de Itanium van Intel en in het mainframe zijn er zestien te plaatsen, maar we praten wel over een mainframe met maximaal 128 GB echt geheugen, virtueel kan het zelfs 512 GB zijn.

Steeds meer chips

Ondanks de pc-verkopen wat zakten/stokten is de wereldchipmarkt nog steeds groeiend. Vorig jaar is het aantal verkochte chip maar liefst veertig procent hoger dan het jaar daarvoor. De totale omzet bedroeg 15,9 miljard dollar in mei alleen al. Op basis hiervan voorspelt de SIA dat de totale omzet dit jaar op 195 miljard dollar komt. Voor 2001 wordt zelfs 244 miljard en het jaar daarna 279 miljard in de prognose genoemd. Gezien de stijging die dan steeds lager is een voorzichtige schatting.

Free Japanese games

The Japanese company Studio Wing has announced a new game for pc, which will be an enhanced version of their MSX title. The interesting thing is that they have now put online the MSX version of this Japanese text adventure. It can be downloaded for free! Together with this they also put online a lot more old games they made for MSX, all freely downloadable. Most are Japanese text adventures, but there is also a nice puzzle platform game. They will put more older material of them online in the future. It can all be found on http://www.st-wing.net/. Let us hope other (former) MSX companies do the same.

WWW veel groter

Uit onderzoek van Bright Planet blijkt dat het web veel groter is dan tot nu toe werd aangenomen. De gangbare zoekmachines beperken zich namelijk enorm en het vermoeden bestaat dat zelfs met alle zoekmachines samen nog maar 42% van het hele web wordt gevonden. Het bedrijf schat dat er wel een miljard pagina’s op het web staan. Dat is wel wat meer dan de vijftigduizend die Lycos er 1994 had.

Compaq stopt met Vax

Of het het einde van alle minicomputers betekent weten we niet, maar feit is dat Compaq een einde maakt aan de productie van zijn mini. De Vax is een van de succesvolste systemen aller tijden. Het was de opvolger van de PDP11 en werd net als die geleverd door Digital. Later werd het geheel overgenomen door Compaq, maar aan alles komt een eind en na 22 jaar trouwe dienst moeten sommigen toch even wat wegslikken.

Elektronische verpleegster

Matsushita Communication Industrial heeft op een tentoonstelling in Tokyo een prototype voor een verpleegrobot getoond. Het apparaatje ziet er uit als een soort staand model stofzuigertje — zonder slang — en heet Tamapy. Hij is voorzien van diverse sensoren die temperatuur, bloeddruk en hartslag kunnen meten. Tamapy praat — Japans — en de dokter kan via een mobiel netjes de gegevens opvragen.

Gemakkelijker studeren

Of eigenlijk moeilijker studeren, want Minister Hermans van OC en W heeft toegestaan dat ook die studenten tot de studie worden toegelaten die niet Wiskunde B 1 en 2 in hun profiel hadden zitten. Enerzijds wordt daarmee de drempel tot bijvoorbeeld informatica verlaagd, maar anderzijds verhoogd omdat de studenten in het eerste jaar van de studie alsnog aan de eisen moeten voldoen. Dat wordt dus hard aanpoten, zeker als juist een profiel zonder Wiskunde B werd gekozen wegens weinig aanleg voor dat vak.

High met WAP

Via iToke kan de liefhebber in Amsterdam met zijn WAPmobieltje marihuana bestellen. Die wordt zeer milieuvriendelijk in porties van 2 gram per fietskoerier bezorgd. Betalen moet met zogenaamde iTokens die vooraf moeten worden aangeschaft. Deze vorm van prepaid drug moet de wietscene een facelift geven, volgens de Amerikanen die er achter zitten.

Intel heeft weer snelste

Nog voor de Pentium 4 uitkomt en voor de nieuwe Itanium op de markt verschenen is, heeft Intel opnieuw een snellere versie van de Pentium III uitgebracht. Nu is het natuurlijk leuk dat zij die hebben aangekondigd, maar voorlopig komen de versies van boven de 800 MHz ook nog niet in de advertenties. Zij zijn officieel wel op de markt, maar blijkbaar niet echt leverbaar. De nieuwe recordhouder in de Pentium III serie werkt op een 1,13 GHz en is ook gebaseerd op de Coppermine techniek, dus .18-micronbasis. Intel beweert dat zij dus de snelste chip heeft, en wij nu maar hopen dat zij die ook kan leveren. Voor geïnteresseerden wellicht de waarschuwing dat de op de Willamette gebaseerde Pentium 4 die in het najaar van 2000 verwacht werd en op 1,4 GHz of iets in die buurt zal draaien. De vermoedelijk ook aan het eind van 2000 komende Itanium zal ‘maar’ 800 MHz doen, maar door nieuwer ontwerp en 64-bitstechniek toch sneller blijken. Ook duurder, dat wel.

Internetdomein geliefd

Het aantal internetdomeinnamen is in Nederland enorm toegenomen. Kwamen er vorig jaar (1999) de eerste zes maanden 25000 domeinnamen bij, nu waren dat er tien maal zoveel. De score staat nu op 406000 geregistreerde namen. en dan te bedenken dan vorig jaar augustus er nog maar 91000 puntenel — .nl voor de slechte verstaander — waren.

Kleine grote harddisk

Het is een fenomeen dat we vaker in de informatietechnologie aantreffen maar dit verhaal trof ons toch weer. Toen IBM in 1980 zijn eerste harddisk op de markt die 1 GB aan opslagruimte had was dat een fors model ter grootte van een (Amerikaanse) koelkast. En door het gewicht van een slordige 250 kg verplaatste je die ook niet eventjes. IBM vroeg daar destijds veertigduizend dollar voor. Momenteel levert IBM voor nog geen vijfhonderd dollar een harddisk van 1 gigabyte voor kleine computers. Het apparaatje is zeer klein en de schijf zelf is nog kleiner — en dunner — dan een munt van vijf gulden. De hele drive is ietsje groter, maar in de zelfde verhoudingen als de normale pc-drives. Op de redactie is ook een IBM-drive aanwezig, die weliswaar een stuk groter is maar wel ruim 15 GB kan opslaan en net driehonderd gulden kostte.

PC-verkopen omlaag

Voor het eerst in jaren is in Nederland het aantal verkochte pc’s gedaald. In het eerste kwartaal werden er zo’n tien procent minder verkocht dan het vorige jaar. Het vreemde verschijnsel kwam niet geheel onverwacht, want met name het bedrijfsleven had vorig jaar uit voorzorg voor de millenniumbug de aanwezige pc’s eerder dan gebruikelijk vervangen. Hiermee kwam natuurlijk ook een groter aantal en recentere pc’s op de tweedehands markt terecht en dat roomt natuurlijk de thuismarkt weer wat af. Echt zorgen maakt de industrie zich echter niet; het zal wel weer aantrekken.

Ruim een gigabyte per seconde

De meesten denken aan transportsnelheden van 10 Mb per seconde als ze over een snelle verbinding over het netwerk praten. Over modemsnelheden hebben we het maar niet. Met ethernet kan dat met de juiste apparatuur zelfs opgepept worden tot 100 Mb per seconde. De IEEE — Institute of Electrical and Electronic Engineers — is echter al verder en is bezig specificaties op te stellen voor verbindingen tot 10 Gb. Welk apparaat die data zo snel kan aanleveren werd er niet bij verteld. Vreemdgenoeg zal de standaard pas voorjaar 2002 klaar zijn terwijl dit jaar al de eerste producten voor die snelheid op de markt komen.

Te automatisch

Een arts in Pittsfield, Massachussetts moet elfhonderd van zijn patiënten op eigen kosten opnieuw onderzoeken. Hij gebruikte de computer op te slimme manier naar het idee van de Board of Registration in Medicine. Als hij een patiënt onderzocht en tot de conclusie kwam dat er (verder) niets aan de hand was, liet hij zijn patiëntendossier door de computer invullen. Dus ook op de punten waar vermoedelijk niets met de patiënt mis was, maar waar hij zich niet door onderzoek van had overtuigd. Hij had de vakjes oningevuld moeten laten, want nu wekte hij de indruk dat het betreffende wel onderzocht was. Hij verdedigde zich door op te merken dat hij zo meer tijd had voor zijn patiënten en de kwalen waarvoor zij naar hem toe kwamen.

Blind surfen met braille Note

In Nieuw Zeeland heeft men een Windows CE systeem ontwikkeld dat blinden in staat stelt te surfen over internet. Met aangepaste versies van Word en Outlook kunnen blinden communiceren met andere blinden en niet-blinden. Met spraaktechnologie wordt tekst naar spraak omgezet om zo te ‘lezen’ en navigeren, maar op het speciale ‘scherm’ kan ook in braille worden gelezen. Invoer gaat met een speciaal braille-toetsenbord met maar negen toetsen die in combinatie gebruikt moeten worden om de karakters aan te geven.

previous:
MIDI interface of the GT
MSX Computer & Club Webmagazine
issue 93, June-December 2000
next:
The Ciel MSX2+ Turbo