vorige:
Find It
MCCW nummer 92, maart/april/mei 2000
Terug naar inhoud
volgende:
[en] 23 steps to high resolution on MSX1
Tilbeurs 2000: een verslag
Big computer meeting 2000

De meeting in Tilburg van vorig jaar bracht weinig nieuws; het mocht dan wel veel gezelliger zijn dan voorgaande jaren, de nieuwe locatie was behoorlijk wennen en veel producten lieten op zich wachten of waren al eens eerder aan het publiek getoond. Met argusogen ben ik dan ook dit jaar naar Tilburg afgereisd. Ging het van hieruit alleen maar verder bergafwaarts? Een verslag.

 
Anne de Raad
 
Inhoud
PPI drumsysteem
Keukenhof
Kazuhiko Nishi
Software
Hardware
Conclusie



Voor mij begon de meeting eigenlijk al een paar dagen eerder. Toen ik van de Japanse Kuniji Ikeda hoorde dat hij van plan was samen met een aantal mede MSX-freaks dit jaar een bezoek te brengen aan Tilburg, heb ik hem direct uitgenodigd een dagje bij mij in Hoorn door te brengen. Beschaafd zoals Japanners zijn nam hij mijn aanbod aan en hij zou mij ‘op de hoogte houden’. Aan dit halve woord had ik uiteraard genoeg en ik maakte mijn plannen om zaterdag in alle rust de beurs te bezoeken.

    

Ikeda en het drumsysteem

Tot mijn grote verbazing kreeg ik echter de woensdag voor de beurs een mail van Ikeda waarin hij schreef donderdagmiddag op Schiphol aan te komen. Of Rieks Warendorp Torringa er ook zou zijn; ik sprak nu eenmaal geen Japans en hij eigenlijk ook geen Engels. ‘We zijn met vieren’, schreef hij er nog bij.

PPI drumsysteem
Diezelfde dag bezorgde de postbode mij een vreemd pakket uit Japan. Ikeda had mij zijn 7 kilo zware drumsysteem toegestuurd die hij graag op de beurs wilde demonstreren. Ik kreeg nu toch zo langzamerhand het gevoel dat ik wel degelijk Japans bezoek kon verwachten. En niet één Japanner, maar vier!

     Aangezien geen van de Japanners Engels sprak, moest ik zo snel mogelijk Rieks zien te bereiken. Het enige wat ik van hem wist was dat hij in Leiden Japans studeert en ook uit Groningen komt. Verder niets. Op het #msx-kanaal op Undernet was gelukkig iemand die mij zijn telefoonnummer kon geven. Ik kreeg Rieks direct aan de lijn en het bleek dat ook hij op de hoogte was van de komst van de Japanners. Hij zou ze zelfs samen met Robert Vroemisse van het vliegveld halen.

     Uiteindelijk werd besloten dat Rieks vrijdag met onze Japanse vrienden naar Hoorn zou komen om kennis te maken en Ikeda’s drumsysteem op te halen.

Een indruk van wat de Japanners allemaal meegenomen hadden...

Keukenhof
Het liep anders. Donderdagavond kreeg ik een telefoontje van Rieks. Hij zat met de Japanners op zijn studentenkamer en vanwege de Keukenhof was er geen hotelkamer in Leiden beschikbaar. Of ik alsnog naar Leiden wilde rijden om daar vier Japanners en één Rieks op te halen. Zo gezegd zo gedaan en tegen middernacht zat ik hier in Hoorn samen met Rieks en vier Japanners de aanstaande beurs en MSX in het algemeen te bespreken.

     De koffers die ze bij zich hadden zaten voller met MSX-spullen dan met kleren. Zo hadden ze een grote hoeveelheid originele software bij zich, waaronder Salamander met een originele MSX Salamander-telefoonkaart, de MSX2-versie van King’s Valley II, Space Manbow, Hydlide 3, MSX2-versie en nog veel meer. Ondanks aandringen van mijn kant wilden ze de spellen per se op de beurs veilen. Dit is dan ook gebeurd. Een aantal MSX-ers is hiermee erg blij gemaakt.

Ik (Anne) en Yokoi

Kazuhiko Nishi
Ook hadden ze een inkijkexemplaar bij zich van het nieuwe Japanse MSX MAGAZINE. Dit blad wordt officieel door ASCII Japan ondersteund en moet de eerste aanzet zijn tot een herintroductie van het MSX-systeem in Japan.

     Verder hebben de Japanners originele MSX2+-computers en een MSX turbo R FS A1ST-computer verkocht. Ook hadden ze leuke MSX-merchandise bij zich zoals Snatcher Collection Cards. Last but not least kon iedereen de brief lezen die Kazuhiko Nishi himself heeft geschreven voor alle Europese MSX-gebruikers. Het blijkt dat ASCII MSX nog steeds serieus neemt.

     Gelukkig had de beurs meer te bieden dan alleen datgene wat Ikeda & co. hadden meegenomen. Wel bleven de Japanse invloeden zichtbaar. Een aantal Nederlandse clubs heeft contacten gelegd met Japanse MSX-ers en dit resulteert in een toenemend aanbod van in Japan ontwikkelde software.

Ghost

Software
Zo was onder anderen het spel ‘Kyokugen, The Ultimate Conquest’ beschikbaar, een grafisch en muzikaal goede shoot ‘em up, gemaakt door M-Kai. Bij de stand van het Totally Chaos Team van Rinus Stoker kon dit spel worden aangeschaft.

     MSX-NBNO staat al wat langer bekend om zijn contacten met het verre oosten. Ze brengen nu al enige tijd het Japanse NV-magazine op de Nederlandse markt. Dit diskmagazine verschijnt maandelijks en wordt in Japan verzorgd door Syntax. Op de beurs konden de laatste releases worden gekocht. Ook hadden de makers van het XSW-magazine een tweetal nieuwe Japanse spellen: CosmoGang De Puzzle, een leuke Tetris-kloon en Dead Or Live, een beat ‘em up-spel in de stijl van Fighter’s Ragnarök.

     De Japanse standhouders waren ondergebracht in een apart zaaltje. Daar stond ook Ghost die zijn spel ‘Morning Star’ aan de man bracht. Vooral de mooie verpakking van deze shoot ‘em up viel mij op.

    

Het Teddywarez team en Wolf

Gelukkig hebben ook de Nederlandse softwaremakers zich van hun beste kant laten zien. Bij Sunrise for MSX kon het eerste deel van de nieuwe RPG van Umax worden aangeschaft, ‘Realms of Adventure’. Ook presenteerde Sunrise ‘Pentaro Odyssey 2’, een nieuw platformspel van Spaanse makelij. DeltaSoft kwam met ‘Find It’, een leuk puzzelspel, heftig geïnspireerd op het grote Playstationsucces ‘Metal Gear Solid’. Sargon verkocht de compleet in het Engels vertaalde ‘Randar II’, TeddyWareZ maakte indruk met hun ‘SCC Blaffer NT’ en hun nieuwe muziekdisk ‘Tunez II’ en Compjoetania TNG had weer een update voor ‘Compass’.

Hardware
Naast nieuwe spelsoftware konden er ook de nodige cd’s worden aangeschaft met MSX-gerelateerde muziek. Zo verkocht Remco de ‘MSX MP3 Collections’ 1 tot en met 4 en had ook MSX-NBNO een nieuw deel in hun serie ‘Moonsound Greatest’.

    

De MP3-decoder van Compjoetania TNG

Ook voor de hardwarefreaks was de meeting erg interessant. De Spanjaard Leonardo Padial Ortiz demonstreerde zijn ‘LPE-Z380 cartridge’ met de 32bits Zilog Z380-processor. Sunrise for MSX had nog enkele GFX9000’s in de verkoop, alsmede de nodige IDE- en RS232-interfaces, al dan niet geïntegreerd in één cartridge. Compjoetania TNG liet zien dat MP3-files niet alleen op pc’s afgespeeld kunnen worden. Er was een prototype te bewonderen van een hardwarematige MP3-decoder die door de MSX wordt aangestuurd.

     Uiteraard kon men ook op de beurs terecht voor de nodige randapparatuur en printerlinten. Bas Kornalijnslijper van MSX Club West-Friesland had weer een indrukwekkende hoeveelheid hardware bij zich, dit keer ook een aantal leuke ‘gadgets’ voor de Playstation.

De stand van MCCW

Conclusie
Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. De Big Computer Meeting 2000 was een succes. Er waren ontzettend veel nieuwe ontwikkelingen. De hele dag was het gezellig druk en het organiserende CGV had alles goed geregeld. Het internationale karakter van de beurs kwam deze keer weer goed tot uiting. Naast Belgen, Spanjaarden, Duitsers en Zwitsers waren er dit jaar ook een behoorlijk aantal Japanse standhouders. Ik heb inmiddels van Ikeda gehoord dat ook zij zich uitstekend hebben vermaakt. Het gaat er op Japanse beurzen wel heel anders aan toe. Daar zijn er veel meer lezingen over bepaalde ontwikkelingen of produkten. Het is misschien jammer dat hiervoor op Tilburg 2000 geen plaats was. Eén van de Japanners had namelijk wel degelijk een speech voorbereid die hij graag aan ons Europese MSX-ers had willen geven. Wellicht gebeurt dit volgend jaar. Tot dan!

     Meer foto’s zijn beschikbaar op FUNet.

vorige:
Find It
MSX Computer & Club Webmagazine
nummer 92, maart/april/mei 2000
volgende:
[en] 23 steps to high resolution on MSX1