vorige:
MCCW Inhoud
MCCW nummer 91, januari/februari 2000
Terug naar inhoud
volgende:
[en] The birth of MCCW
 
Voorwoord 91
Phoenix? Nah...
  

                             Welkom bij de eerste editie van MSX Computer & Club Webmagazine! Aangezien u de Nederlandse versie leest, neem ik aan dat u wel bekend bent met MSX Computer & Club Magazine. Zo niet, dan raad ik u aan even het artikel The birth of MCCW te lezen, wat helaas alleen in het Engels beschikbaar is.

                             Goed, er is nu MCCW, maar we zijn natuurlijk erg afhankelijk van het aantal artikelen en ander materiaal wat we toegestuurd krijgen. En het is tegenwoordig al vrij moeilijk om genoeg artikelen bijeen te krijgen voor in een magazine. Maar er is natuurlijk nu wel een groot verschil: het magazine is nu internationaal! Dus ik hoop ook artikelen van buitenlandse auteurs te mogen ontvangen, een aantal heb ik er zelfs al. Omdat we nu internationaal zijn, zal de taal van het magazine hoofdzakelijk Engels zijn, met eventueel een Nederlandse versie indien dit door de auteur er bij aangeleverd wordt. We hebben namelijk echt geen tijd om zelf alles te vertalen! Mocht een bepaald artikel niet in de door uw gewenste taal aanwezig zijn, dan zal het artikel in de andere taal — er is alleen Engels en/of Nederlands aanwezig — verschijnen met een waarschuwing erboven. Om terug te komen op de buitenlandse auteurs: we verwachten dus dat zij hun artikelen in het Engels aanleveren. Een ander voordeel van het Webmagazine is dat we de hele wereld in staat stellen het te lezen. We hopen dan ook dat we een hoop niet-Nederlandse lezers er bij krijgen.

                             Zoals ik al zei kunnen artikelen in twee talen aanwezig zijn. Het Nederlands is dus echt een extraatje, we verwachten dat in de toekomst steeds minder artikelen in het Nederlands aangeleverd zullen worden. Natuurlijk zullen we wel de Nederlandse versie plaatsen als die er is. In deze uitgave hebben we ook een flink aantal Nederlandse versies, zodat de trouwe MCCM-lezer rustig kan wennen. Sommmige artikelen — zoals Wammes’ kolom, de persoonlijke column van Wamems Witkop — zijn zelfs alleen in het Nederlands aanwezig. Ook komt een gemixte rubriek voor: de Maiskoek. We hebben hiervoor gekozen, omdat we simpelweg geen tijd hebben om alle maiskorrels te vertalen. Bovendien is het lastig om een column zoals Parcellus te vertalen. Misschien dat we later nog aanpassingen hier aan maken.

                             Omdat dit Webmagazine in feite een voortzetting is van MCCM, hebben we besloten om met nummer 91 verder te gaan, waar MCCM dus gebleven was. Er zijn nog meer verschillen met de papieren versie: er is nu meer kleurgebruik —  dat kost nu immers evenveel als zwart/wit! —, er zijn links en de layout is natuurlijk iets anders. Die kon vanzelfsprekend niet precies hetzelfde blijven als in MCCM. De taal van het World Wide Web, HTML, heeft zo zijn beperkingen, zoals het probleem dat woorden niet kunnen worden afgebroken aan het eind van de regel. Dit leidt soms tot slordig ogende alinea’s. We hebben in ieder geval geprobeerd de oude MCCM layout te combineren met het beste van HTML, zonder dat het gelijk op slechts een enkele webbrowser te lezen is.

                             Er is echter nog meer dat u moet weten. We zoeken nog steeds naar — al dan niet vaste — auteurs! Dus als u iets interessants te schrijven heeft over MSX(-gerelateerde onderwerpen), wilt u mijn dan alstublieft e-mailen? Merk op dat u ons ook korte nieuwsberichten voor de Maiskoek kunt sturen en ook de kleine advertentietjes die we weer I/O’tjes genoemd hebben.

                             Leuk, een magazine, maar hoe lang blijft dit nou weer bestaan? Tsja, eerlijk gezegd weten wij het ook niet. We kunnen vanzelfsprekend niet doorgaan als we geen publiceerbaar materiaal ontvangen. We zijn eerlijk: er is slechts een kleine MSX gemeenschap over, dus er kan een dag koemn dat we totaal geen artikelen meer hebben en we moeten stoppen. We zullen in ieder geval proberen het tot het eind van dit jaar vol te houden — we moeten overigens nog beslissen hoeveel nummers per jaar gaan verschijnen, maar het volgende nummer zal waarschijnlijk vóór de Tilbeurs uitkomen — en dan kijken of we moeten doorgaan of niet. Zo niet, dan maken we een laatste nummer, waarin we alle artikelen zullen publiceren die we nog hadden liggen. Maar als dat zover is, dan is MSX echt dood...

                             Onze planning is dus dat we het tweede nummer uitbrengen vlak voor Tilburg en het derde tussen Tilburg en de zomervakantie. We willen verder nog een nummer rond de Zandvoort/Bussum beurs uitbrengen en dan nog ergens één. Toen we deze planning bedachten gingen we er dus wel van uit dat we respons op de artikelen kregen, zeker na Tilburg! Mocht dit niet het geval blijken te zijn, dan zal de kans dat MCCW volgend jaar doorgaat een stuk kleiner zijn.

                             Ondanks dat er niet meer zoveel auteurs zijn en er weinig nieuwe software verschijnt, willen we toch zorgen dat er artikelen zijn voor het volgende nummer. Daarom moet u niet verwachten dat in dit webmagazine evenveel artikelen staan als in MCCM. We hebben besloten dat het beter is om een klein aantal goede artikelen te hebben dan een groter aantal artikelen in het huidige nummer wat tot gevolg heeft dat het volgende nummer alleen slechtere artikelen bevat.

                             Wat kunt u dan wel verwachten van dit nummer? Nu, we hebben een aantal nieuwe series, een beursverslag en een aantal rubrieken die u zult herkennen uit de MCCM. Ik zou zeggen: ga zelf maar kijken! —  Maar niet vergeten dit voorwoord uit te lezen hè!? —

                             Natuurlijk hebben we erg hard gewerkt aan de layout en de artikelen. Als u commentaar of suggesties heeft, mag u die natuurlijk altijd aan mij doorgeven of aan de auteurs. Misschien gaan we ook bepaalde e-mails publiceren, als dat nuttig mocht blijken. Een soort Post rubriek dus.

                             Oh, en dan nog een laaste opmerkingen: ik hoop dat u heeft opgemerkt dat het niet Frank H. Druijff is die dit schrijft! Frank heeft mij tot nieuwe hoofdredacteur gebombardeerd van MCCW. Ik geef hem natuurlijk ook de mogelijkheid om even zijn zegje te doen, u kunt het lezen in het Nawoord.

                             Ik hoop dat u met veel plezier MCCW zult lezen!

                             PS: ik moet een aantal mensen bedanken voor het mogelijk maken van MCCW, zie ook de auteurslijst op de pagina met de inhoudsopgave. Als eerste, Frank en Wammes, voor hun ondersteuning en hulp. In de tweede plaats, Maarten ter Huurne, voor het keihard werken aan de XSLT en de shellscripts — ja, MCCW wordt bijna volledig automatisch gegenereerd met behulp van XML-conversie en shell scripts! — die de navigatie van MCCW mogelijk maken. Verder wil ik Laurens Holst, Arjan Steenbergen, Arnaud de Klerk, Albert Beevendorp en alle anderen die me erg nuttig commentaar en handige tips gaven over de layout. Ook dank aan Geert Josten en Egon Willighagen, die me in XSLT introduceerden. En natuurlijk gaat mijn dank uit naar alle schrijvers van de artikelen in deze en volgende uitgaven!

                             PS2: we hebben ons best gedaan om MCCW op elke mogelijke webbrowser te laten werken. Het is echte mogelijk dat sommige dingen niet zullen functioneren op uw specifieke webbrowser. Het zal misschien beter gaan als u in ieder geval minimaal een browserwindow heeft van 800×600 pixels en een 16-bit kleurdiepte. We hebben het in ieder geval voor die specificaties getest. Mochten er grote problemen optreden, waarschuwt u dan ons, alstublieft! Eén van de dingen die heel moeilijk goed te implementeren zijn is fonts... Fonts zijn verschillend op elke machine en OS. Dus op sommige machines zal het non-proportionele font veel te klein verschijnen terwijl het op andere er weer perfect uitziet. We verontschuldigen ons voor dit: er is niets dat we kunnen doen om het te voorkomen. Een ander probleem is dat de kolom niet goed verschijnt in Netscape 3.01 voor Unix en dat er op dat systeem soms een Reload gedaan moet worden om de plaatjes goed te laten verschijnen. We raden dan ook aan om browsers te gebruiken vanaf versie 4.

  
Manuel Bilderbeek
vorige:
MCCW Inhoud
MSX Computer & Club Webmagazine
nummer 91, januari/februari 2000
volgende:
[en] The birth of MCCW